Delikatesy Centrum brylują

Autor: Redakcja
Data dodania: 2 lutego 2009
Kategoria:

Pedro Martinho, prezes sieci zrzeszającej 370 sklepów pod szyldem Delikatesy Centrum twierdzi, że jest to najlepsza w Polsce i najbardziej rozwojowa sieć działająca na zasadach twardej franczyzy*.

Sympatyczny Portugalczyk, który ze swadą włada językiem polskim, podkreśla, że Eurocash jest żywotnie zainteresowany sukcesem swoich franczyzobiorców, ponieważ nie posiada własnych sklepów. Podkreśla doskonałe wyniki uczestników sieci (np. opisywany przez „Wiadomości Handlowe” Jerzy Rogala uzyskuje 4203 zł z metra kwadratowego powierzchni sprzedaży, a Marcin Mączyński 3638 zł). Średnie wskaźniki są 1,7 razy lepsze niż w przypadku Tesco i 3 razy lepsze niż w Carrefourze.
Eurocash 700 pracowników zatrudnia wyłącznie do obsługi franczyzy. Sieć nawet w zakresie zaopatrzenia ma dużą autonomię, bo istnieje np. oddzielny pion zakupów artykułów świeżych, choć Eurocash nimi nie handluje. W 2008 roku przybyło 70 nowych sklepów, a szyld Delikatesy Centrum pojawił się w czterech nowych województwach. Sprzedaż sieci wzrosła w tym czasie o 42 proc. (w sklepach działających dłużej o 18 proc.). Troskę o interesy franczyzobiorców dobrze ilustruje fakt, że prezes osobiście spotkał się z każdym właścicielem sklepu, który odnotował spadek obrotów. – Udało się, bo nie było ich zbyt wielu – dodaje.

* Adam Wroczyński, Akademia Rozwoju Systemów Sieciowych: - Pojęciami „miękkiej” i „twardej” franczyzy posługują się prezesi niektórych firm. Myślę, że ze szkodą dla siebie. My tych określeń nie używamy. Dlaczego? Otóż każda franczyza jest jednocześnie i „twarda", i „miękka". Zaraz wytłumaczę w jakim zakresie. Franczyza jest „twarda" w momencie, kiedy franczyzodawca, który latami pracował na rozpoznawalność swojego znaku, opracowaniem standardów i procedur mówi: „Nie życzę sobie, aby na ten asortyment, który dostarczam, były alternatywne źródła". Jest zaś „miękka", kiedy franczyzobiorca odpowiada: „W porządku, ale ja mam obok Biedronkę, która sprzedaje wędliny dużo taniej i w związku z tym mam na nie niewielu klientów. Dlatego chcę zawęzić asortyment wędlin, a w to miejsce wprowadzić warzywa". I franczyzodawca się na to zgadza.

Redakcja, 2 lutego 2009 r.
Źródło: Wiadomości Handlowe

Dołącz do newslettera

zobacz więcej

Data dodania: 20 kwietnia 2022
Smacznie, zdrowo i z zyskiem
Data dodania: 23 marca 2022
Franczyza na usługach
Data dodania: 10 stycznia 2022
Przed jakimi wyzwaniami stoi rynek franczyzy?
Data dodania: 3 stycznia 2022
Te 30 franczyz najbardziej interesuje Polaków
Copyright © 2007-2021 ARSS. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Opieka nad stroną: Lembicz.pl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram