Najnowsze pizzerie Da Grasso działające w formule Express powstały w Sławnie i Darłowie. Firma uruchomiła ten koncept w ubiegłym roku, dziś pod szyldem DaGrasso Express działa już 5 lokali.
- Koncepcja szybko zyskuje popularność zarówno wśród klientów, jak i przedsiębiorców chcących otworzyć własny biznes. Nowy format sieci pozwala franczyzobiorcom skutecznie konkurować w mniejszych miejscowościach i na osiedlach mieszkaniowych, a także w strefach gastronomicznych galerii handlowych – mówi Magdalena Piróg, wiceprezes Da Grasso.
Nowa propozycja franczyzowa spółki może przyciagać także tych inwestorów, którzy chcą prowadzić lokal w ramach największej sieci pizzerii w Polsce, ale nie dysponują wystarczającym kapitałem, by uruchomić pełnowymiarową placówkę. Podczas gdy koszty otwarcia standardowej pizzerii Da Grasso zaczynają się od 200 tys. zł, lokal w formacie Express można otworzyć za ok. 100-120 tys. zł.
Lokale Express realizują wyłącznie zamówienia w dowozie i na wynos, w związku z czym nie posiadają sali konsumpcyjnej i wymagają mniejszej powierzchni. Dodatkowo zostały ograniczone – w porównaniu do restauracji i pizzerii – wymogi technologiczne. Ta oferta franczyzowa przeznaczona jest dla miast poniżej 20 tys. mieszkańców, osiedli lub mniejszych galerii handlowych. Przewagę konkurencyjną placówkom zapewnia bardzo szybka realizacja zamówienia.
Sieć Da Grasso jest obecna już w blisko 150 miastach w Polsce, posiada 211 restauracji, pizzerii, pizzerii premium i lokali typu Express. Na ten rok zaplanowała ok. 30 nowych otwarć. Niemal wszystkie placówki Da Grasso należą do franczyzobiorców.
JCB