Da Grasso rośnie w zawrotnym tempie

Autor: Redakcja
Data dodania: 2 lipca 2010
Kategoria:
Da_Grasso_PhotoZaledwie w ubiegłym tygodniu informowaliśmy o otwarciu 200. lokalu pod tą marką, a dziś jest ich 203. I kolejne szykują się do otwarcia.

– Szybki rozwój sieci Da Grasso to dowód na to, że dobrze znamy naszych klientów. Wiemy co lubią, ale też staramy się ich zaskakiwać stale rozszerzając naszą ofertę. Nowe lokale to także bardziej nowoczesny i wysmakowany wystrój wnętrz. Jesteśmy dumni z obecności w prawie 140 polskich miastach – powiedziała Magdalena Piróg, wiceprezes Da Grasso.

Najnowsze pizzerie otwarto w Gdyni (Obłuże), Końskich i w Ząbkach. W ciągu najbliższych 2 miesięcy sieć rozszerzy się o kolejne 7 lokali m.in. w Zakopanem, Jarosławiu, Leżajsku, Częstochowie, Piotrkowie Trybunalskim i Raciborzu. W menu Da Grasso można znaleźć już nie tylko pizzę, ale także grillowane mięsa, ryby, makarony, przekąski oraz sałatki i desery. Na sieć Da Grasso skkładają się już trzy koncepty: pizzerie, restauracje oraz tzw. expressy, gdzie została ograniczona sala konsumpcji na rzecz świadczenia usług szybkiego dowozu pizzy.

Spośród 203 lokali Da Grasso, tylko trzy są własnością twórców sieci, pozostałe należą do franczyzobiorców. Aktywność kolejnych inwestorów świadczy o tym, że nie obawiają się oni o dalsze losy spółki. Jeszcze jakiś czas temu rynek prognozował, że rozwój Da Grasso może zwolnić ze względu na plany przejęcia spółki przez Sfinksa. Obawy o skutki zmian właścicielskich miały studzić zapał franczyzobiorców.

Coraz bardziej prawdopodobne jest, że do przejęcia jednak nie dojdzie. Sam Sfinks coraz rzadziej o nim wspomina. Dziś co prawda poinformował o podpisaniu aneksów do umów kredytowych z bankami, które obniżają raty kredytowe spółki aż o 80 proc. przez 12 miesięcy. Ma to pozwolić na częściowe odciążenie finansowe spółki w pierwszym okresie wdrażania nowej strategii. Ani słowem nie wspomina się przy tej okazji o Da Grasso.

– W naszym długoterminowym planie biznesu założyliśmy ambitny rozwój sieci, w tym także w oparciu o nowe koncepty typu express, co będzie wymagało zwiększonego zaangażowania finansowego ze strony Sfinksa – komentuje Mariola Krawiec-Rzeszotek, prezes zarządu Sfinks Polska SA.  Ostateczna decyzja co do Da Grasso ma zapaść do końca lipca.

Joanna Cabaj - Bonicka
jcabaj@arss.com.pl

Dołącz do newslettera

Pozostałe artykuły - Aktualności

zobacz więcej

Data dodania: 20 kwietnia 2022
Smacznie, zdrowo i z zyskiem
Data dodania: 23 marca 2022
Franczyza na usługach
Data dodania: 10 stycznia 2022
Przed jakimi wyzwaniami stoi rynek franczyzy?
Data dodania: 3 stycznia 2022
Te 30 franczyz najbardziej interesuje Polaków
Copyright © 2007-2021 ARSS. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Opieka nad stroną: Lembicz.pl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram