Podobny wynik udało się osiągnąć Da Grasso w 2010 roku, kiedy to sieć urosła do 210 lokali. Kolejna, 211. placówka ruszyła wraz z początkiem nowego roku. Jest to pizzeria z segmentu premium. Mieści się ona w Gdańsku Zakoniczynie.
- Cieszymy się, że dynamicznie rozpoczynamy nowy rok. Rozwój sieci ma dla Da Grasso ogromne znaczenie. Dla naszych klientów ważna jest nie tylko znakomita jakość potraw, ale także obecność restauracji i pizzerii zarówno w miejscowościach wypoczynkowych, centrach miast, jak i na osiedlach mieszkaniowych – powiedziała Magdalena Piróg, wiceprezes Da Grasso.
Pierwsza pizzeria Da Grasso powstała pod koniec lat 90. w Łodzi. Dziś pizzerie i restauracje sieci są obecne już w blisko 150 miastach w całej Polsce. W tym roku zapewne pojawią się w kolejnych jako że Da Grasso planuje otworzyć ok. 30 nowych lokali. Są one rozwijane w 4 formatach: restauracje, których obecnie jest 15, pizzerie (165), pizzerie premium (28) oraz najnowszy koncept punktów specjalizujących się w dowozie - Da Grasso Express, który wdrożono na razie w trzech lokalizacjach.
Własnością spółki Da Grasso jest tylko kilka lokali, zaś ponad 200 należy do franczyzobiorców. Kwota niezbędna do tego, aby otworzyć placówkę tej sieci zaczyna się od 100 tys. w przypadku Da Grasso Express, a może dojść do ponad 300 tys. zł w przypadku restauracji.
Przypomnijmy, że w menu Da Grasso można znaleźć już nie tylko pizzę, ale także grillowane mięsa, ryby, makarony, przekąski oraz sałatki i desery. Ponadto w ostatnim czasie, w ramach wprowadzenia segmentu Smaki Da Grasso, oferta sieci rozszerzyła się o dania kuchni meksykańskiej.
JCB