W ciągu ostatnich 4 lat odsetek Polaków odwiedzających restauracje szybkiej obsługi wzrósł o 10 procent. Niemal 44 procent respondentów przyznaje, że przez ostatni miesiąc minimum raz konsumowała jedzenie typu fast food – podaje ARC Rynek i Opinia.
Restauracje typu fast food najczęściej wybierają osoby do 34 roku życia, z wykształceniem podstawowym lub zawodowym. Zdecydowanie rzadziej osoby z wyższym wykształceniem i po 45 roku życia.
Powyższe dane pokazują, że polscy konsumenci stawiają na szybką obsługę, relatywnie niskie ceny i gwarantowany standard posiłków. Fast foody stają się miejscem spotkań towarzyskich, biznesowych czy przystankami w drodze do lub z pracy. Warto też zwrócić uwagę, że restauracje szybkiej obsługi, w trosce o zdrowie swoich klientów, coraz częściej poszerzają swoje menu o mniej kaloryczne posiłki – wynika z badań ARC Rynek i Opinia.
Adam Gieras