Co zamawiają Polacy? Trendy kulinarne na rynku online

Autor: Redakcja
Data dodania: 26 marca 2015
Kategoria:
Foto: freeimages.com

Foto: freeimages.com

Zamawianie potraw z dostawą z roku na rok staje się coraz popularniejsze, a możliwość zamawiania i płatności online są doceniane przez konsumentów na całym świecie. Zestawienie polskich zwyczajów oraz trendów obowiązujących przy zamawianiu jedzenia online w minionym roku znalazło się w raporcie przygotowanym przez serwis PizzaPortal.pl. 

Smaki świata na talerzu 

Na portalu PizzaPortal.pl dostępnych jest ponad 2500 restauracji, które w tym franczyzowe sieci gastronomiczne. Choć Polacy nadal gustują w kuchni włoskiej (53%), coraz częściej sięgają po dania bardziej wyrafinowane, czy też orientalne. Wyraźnie widać, że chętnie próbują nowości i lubią odkrywać różnorodne smaki. Zasmakowali nie tylko w dobrze znanych z kuchni amerykańskiej burgerach, ale także w przysmakach meksykańskich (21%), takich jak: salsa, tortilla, guacamole. Ogromnym uznaniem cieszy się także kuchnia azjatycka (18%).

Co więcej, okazuje się, że azjatyckie potrawy to dla użytkowników nie tylko dania chińskie (9%), wietnamskie (5%), tajskie (4%) i japońskie sushi (28%). Do kuchni azjatyckiej zalicza się również bardziej orientalne dania indyjskie (4%), a nawet kuchnię turecką. Popularność kebabów sprawiła, że aż 50% restauracji, które oferują dania azjatyckie, to lokale właśnie z daniami tureckimi. Niesłabnącym od lat zainteresowaniem cieszy się też kuchnia domowa. Dania takie jak pierogi, zupy czy kotlety schabowe stanowiły 20% zamówień.

Zauważyliśmy, że średni koszyk zamówienia dla poszczególnych kuchni utrzymuje się na stałym poziomie. Aż dla 3 rodzajów kuchni - włoskiej, domowej i amerykańskiej wynosi on 35 zł. Przy zamówieniach potraw z kuchni azjatyckiej, średni koszyk to koszt 77 zł. Średnie koszyki zamówień w restauracjach zaliczanych do kuchni azjatyckiej wynoszą natomiast więcej niż 35 zł – mówi Lech Kaniuk, dyrektor zarządzający PizzaPortal.pl.

Najdroższe zamówienia składają zwolennicy kuchni japońskiej, którzy w głównej mierze zamawiają sushi. Średni koszyk zamówienia tego japońskiego przysmaku wynosi ponad 200 zł.

Na drugim miejscu znalazła się kuchnia indyjska (75 zł), a tuż za nią tajska (52 zł). Najniższe koszyki w tym rodzaju kuchni generują zamówienia kuchni chińskiej oraz tureckiej – dodaje Lech Kaniuk.

Zauważalną tendencją jest znaczny wzrost zainteresowania zamówień przez inne platformy niż strona internetowa, zwłaszcza w dużych miastach (Kraków, Warszawa). W minionym roku wzrost ściągnięć aplikacji mobilnych zwiększył się o 250%, w porównaniu do roku 2013.

INK

Dołącz do newslettera

Pozostałe artykuły - Aktualności

zobacz więcej

Data dodania: 20 kwietnia 2022
Smacznie, zdrowo i z zyskiem
Data dodania: 23 marca 2022
Franczyza na usługach
Data dodania: 10 stycznia 2022
Przed jakimi wyzwaniami stoi rynek franczyzy?
Data dodania: 3 stycznia 2022
Te 30 franczyz najbardziej interesuje Polaków
Copyright © 2007-2021 ARSS. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Opieka nad stroną: Lembicz.pl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram