Aby otworzyć własny lokal na licencji franczyzowej trzeba dysponować kwotą minimalną na poziomie 180 tys. zł. Powierzchnia potrzebna do prowadzenia restauracji kształtuje się w przedziale od 50 do 80 mkw.
Oferta sieci obejmuje steki z mięsa wołowego, wieprzowiny i drobiu. Wszystko przygotowywane jest zgodnie z oryginalnymi, amerykańskimi przepisami, i robione na zamówienie i na oczach klienta – bez użycia tłuszczu. Klienci mogą też wybierać wśród dań z frytkami, zup, sałatek i szerokiej oferty śniadań.
Pierwsza restauracja Charley's powstała w 1986 r. w USA, w stanie Ohio. Od 1991 r. sieć rozwija się w systemie franczyzowym i obecna jest w 20 krajach na czterech kontynentach. Globalna sieć Charley's liczy około 500 placówek. Spółka Neelam jest master-franczyzobiorcą marki w Polsce.
Adam Gieras