Bobby Burger, sieć slowfoodowych restauracji uruchomi lokal w Szczecinie. To debiut marki w tym mieście.
„Halo Szczecin! Nie możemy się już doczekać, aż zaczniemy Was karmić naszymi burgerami. Kaseton już wisi, panowie robotnicy zasuwają pełną parą, wszystko idzie w jak najlepszym kierunku. Otwarcie coraz bliżej” – poinformowała firma na swoim profilu w portalu społecznościowym. W tej chwili w lokalu trwają prace wykończeniowe.
Bobby Burger to ogólnopolska sieć barów z burgerami, które serwują jedzenie w przystępnej cenie. Slowfoodowe burgery są alternatywą dla fastfoodów, kebabów i dań oferowanych na szybko na stacjach benzynowych.
Historia Bobby Burgera zaczęła się w 2012 roku, kiedy to dwóch znajomych zainspirowanych amerykańską kulturą miejską, postanowiło stworzyć coś zupełnie nowego – food truck’a serwującego burgery mające być alternatywą do znanych fast food’ów. Na warszawskich ulicach pojawił się samochód, którego przystanki wyznaczała na bieżąco miejska kultura. Trend szybko zyskał na popularności, dzięki czemu już rok później Bobby Burger otworzył pierwszą restaurację przy ul. Żurawiej w Warszawie oraz stworzył system franczyzowy. Od tego czasu Bobby rośnie jak bułki na drożdżach.
Na początku 2014 roku restauracje BB pojawiły się poza granicami Warszawy, m.in. w Krakowie, Gdańsku oraz w Bydgoszczy. Następnie lokale oznaczone czarnym logotypem BB pojawiły się także w Rzeszowie, Sopocie, Gdyni, Nowym Sączu, Katowicach, Wrocławiu i Łodzi. Aktualnie do sieci należy 35 restauracji, a marka ciągle rośnie w siłę.
Minimalna kwota inwestycji potrzebna na uruchomienie partnerskiej restauracji wynosi 200 tys. zł. Motywem przewodnim wystroju restauracji Bobby Burger jest ocieplony styl industrialny, inspirowany lokalami przemysłowymi w Berlinie i Londynie.