Amerykańskie babeczki chcą podbić polski rynek

Autor: Redakcja
Data dodania: 19 sierpnia 2011
Kategoria:
Cinnabon_babeczkiSłynna sieć Cinnabon we wrześniu uruchomi pierwszy punkt w naszym kraju. Właściciel licencji master na Polskę planuje budowę sieci zarówno w oparciu o własne inwestycje, jak i franczyzobiorców.

Marka Cinnabon powstała w 1985 roku w Stanach Zjednoczonych. Dziś obecna jest już w blisko 90 krajach, gdzie działa ponad 770 punktów franczyzowych oferujących cynamonowe wypieki. Ich oficjalną ambasadorką jest Sharon Stone, uwielbia je telewizyjny showman Jerry Springer, do grona wielbicieli Cinnabon zaliczają się także bohaterowie serialu „The Simpsons”.

Pierwsza placówka w naszym kraju ruszy już wkrótce w Silesia City Center, otworzy ją firma Cinnamon Polska, masterfranczyzobiorca konceptu na nasz rynek. Będzie to nie tylko pierwszy Cinnabon w Polsce, ale także w tej części Europy. Do tej pory najbliżej położone punkty były zlokalizowane w Rosji oraz Austrii.

– Wybór Katowic jako lokalizacji pierwszej siedziby Cinnabon w Polsce nie był przypadkowy – mówi Bartosz Chojnacki, prezes zarządu Cinnamon Polska. – Śląsk to region o ogromnym potencjale gospodarczym i inwestycyjnym, a samo centrum SCC będzie jednym z największych tego typu obiektów w tej części kraju. Rozważaliśmy też otwarcie punktu w Krakowie czy we Wrocławiu, ale ponieważ doskonale znamy lokalny rynek, zdecydowaliśmy się zacząć od serca Górnego Śląska, o innych regionach myślimy jako kolejnych lokalizacjach.

Masterfranczyzobiorca Cinnabon w Polsce planuje otwarcie sieci obejmującej początkowo południe Polski, a z czasem także resztę kraju. Firma zamierza także sprzedawać licencje kolejnym osobom zainteresowanym otwarciem takiego punktu na zasadzie franczyzy. Jak wynika z informacji portalu FranczyzawPolsce.pl, rozmowy z pierwszymi zainteresowanymi już się toczą. Najlepsze lokalizacje pod cukiernie Cinnabon to miejsca o dużym natężeniu ruchu, a więc centra handlowe, lotniska, kampusy akademickie etc.

logo_cinnabonMarka Cinnabon została stworzona przez Richa i Grega Komenów, którzy powstanowili upiec najlepszą na świecie cynamonową babeczkę. Zdanie nie było łatwe. Amerykanie przez 3 miesiące jeździli po świecie w poszukiwaniu odpowiedniej odmiany cynamonu, która nie tylko spełni ich wysokie wymagania dotyczące pieczenia, ale także będzie miała wyjątkowy smak i aromat. Na odpowiedni produkt – cynamon Makara – natrafili wreszcie w Indonezji i to on jest podstawą wypieków.

JCB

Dołącz do newslettera

Pozostałe artykuły - Aktualności

Data dodania: 12 sierpnia 2022
Bezrobocie w Polsce najniższe od 32 lat
Data dodania: 11 sierpnia 2022
Ponad połowa Polaków akceptuje pracę na czarno
Data dodania: 10 sierpnia 2022
Sieć Duży Ben ma już 250 sklepów
Data dodania: 9 sierpnia 2022
Franczyza czy własny biznes?

zobacz więcej

Data dodania: 12 lipca 2022
Pomysły na biznes w domu
Data dodania: 20 kwietnia 2022
Smacznie, zdrowo i z zyskiem
Data dodania: 23 marca 2022
Franczyza na usługach
Data dodania: 10 stycznia 2022
Przed jakimi wyzwaniami stoi rynek franczyzy?
Copyright © 2007-2021 ARSS. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Opieka nad stroną: Lembicz.pl
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram