Franczyza w Polsce

Autor:
DATA DODANIA: 03 październik 2019

Foto: FMCG w Polsce

W ramach 10 największych sieci franczyzowych FMCG w Polsce działa obecnie ponad 31 tysięcy sklepów, stanowiąc niemal jedną trzecią wszystkich działających dziś sklepów spożywczych.


Wszystkie sieci franczyzowe z pierwszej dziesiątki odnotowały w 2018 roku przyrost liczby placówek netto. Największy przyrost liczby placówek zaobserwowano w sieci Żabka (+460 sklepów). O ponad 200 sklepów powiększyły się sieci Chorten (+242), Livio (+237) oraz Rabat Detal (+219).

Ogólna analiza struktury handlu detalicznego wskazuje, iż podobnie jak w poprzednich latach, także w roku ubiegłym segment handlu wielkoformatowego odnotował ponad 3-procentowy wzrost pod względem liczby placówek, szczególnie za sprawą supermarketów.  

Renata Twardowska, ekspertka w zespole Consumer Panels & Services GfK komentuje: „W okresie kilkunastu ostatnich lat, rok do roku obserwujemy proces konsolidacji rynku. W ubiegłym roku najbardziej znaczącym wydarzeniem na mapie polskiego handlu było przejęcie Emperii wraz z siecią supermarketów Stokrotka przez litewską grupę Maxima, która zapowiada dalszy intensywny rozwój tej sieci. Z kolei Grupa Eurocash sfinalizowała przejęcie sieci supermarketów Mila, która docelowo ma zasilić Delikatesy Centrum. Operatorzy inwestują znaczne środki finansowe nie tylko w rozwój numeryczny sieci, ale także w modernizację sklepów licząc na wymierne efekty swoich działań, na co zresztą wskazują już rosnące wyniki ze sprzedaży po pierwszym półroczu br.”

W segmencie sklepów chemiczno-kosmetycznych i wielobranżowych liczonych łącznie z drogeriami i perfumeriami, w tym także tymi należącymi do sieci, odnotowano spadek liczby placówek w stosunku do poprzedniego roku o ponad 3 proc. O około 4 proc. skurczyła się także liczba aptek.

Z kolei dynamicznie rośnie liczba sklepów na stacjach paliw. W stosunku do analogicznego okresu w roku poprzednim wzrost wyniósł niemal 15 proc.

„Regulacje związane z ograniczeniem handlu w niedziele w naturalny sposób wpłynęły na zmianę zwyczajów zakupowych Polaków, którzy robią większe zakupy na zapas w piątki i soboty – korzystają na tym głównie dyskonty. Format hipermarketów nadal pozostaje w zamrożeniu. Sklepy o bardzo dużych powierzchniach nie są już budowane, a operatorzy hipermarketów zmniejszają powierzchnie sprzedaży. Dodatkowo wiele hipermarketów zostało zamkniętych w związku ze słabą rentownością placówek, a co za tym idzie koniecznością restrukturyzacji całej sieci.

Wydaje się, że warunki rynku detalicznego nadal głównie dyktowane są przez dyskonty, jednakże mocniejszy akcent na tym obszarze stawiają coraz bardziej nowoczesne sieci convenience i proximity, które walczą o klienta nie tylko lokalizacją „tuż za rogiem”, ale coraz bogatszym asortymentem, w tym produktów premium, produktów gotowych, bio oraz ofertą usług dodatkowych.” – dodaje Renata Twardowska.

Artykuły które powinny Ci się spodobać

Aktualności
Aktualności
Autor: / Czerwiec 6, 2019
Aktualności

A może te Cię zaciekawią

Raporty
Autor: / Wrzesień 20, 2019
O tym się mówi
Autor: / Sierpień 26, 2019
Własny Biznes
Autor: / Sierpień 8, 2019

Prezentacje franczyz



Szkolenia

DLA FRANCZYZODAWCÓW

ZARZĄDZANIE SIECIĄ FRANCZYZOWĄ - 04.11.2019

ROZWÓJ FIRMY POPRZEZ FRANCZYZĘ - 23.10.2019

DLA KANDYDATÓW NA FRANCZYZOBIORCÓW

FRANCZYZA - SPOSÓB NA WŁASNY BIZNES - 16.10.2019

Jak kupić franczyzę

Jak zarządzać franczyzą