Franczyza w Polsce

Autor:
DATA DODANIA: 16 lipiec 2018

Licencjobiorcy McDonald's

W ostatnich miesiącach do polskiej sieci McDonald’s dołączyło czterech nowych licencjobiorców, którzy przejęli w sumie sześć restauracji. W marcu we franczyzę trafiły kolejno: restauracja w Radomiu (ul. Placowa 2/8) oraz lokal w miejscu obsługi podróżnych Markuszów, a w czerwcu – restauracja w Mińsku Mazowieckim, a także dwa kolejne miejsca obsługi podróżnych Rogoziniec i Chociszewo. Dlaczego nowi franczyzobiorcy zdecydowali się na współpracę McDonald’s i jak oceniają jej pierwsze miesiące?

Światowy lider branży gastronomicznej słynie nie tylko ze swoich burgerów i kawy, jest także niekwestionowanym liderem franczyzy. To ona stoi u podstaw rozwoju marki i to od niej zaczęła się jej światowa ekspansja. W Polsce działa obecnie 330 restauracji licencyjnych, prowadzonych przez 66 licencjobiorców. Rekordzista prowadzi ich aż 15! O popularności franczyzy McDonald’s w Polsce świadczy również znaczące odwrócenie proporcji – w latach 90. restauracje licencyjne stanowiły zaledwie 20% wszystkich lokali sieci, dziś we franczyzie jest aż 80% z nich. Czym wyróżnia się model franczyzowy McDonald’s i co sprawia, że wciąż przyciąga kolejnych zainteresowanych?

Szkolenie czyni mistrza

Proces rekrutacji franczyzobiorcy McDonald's składa się z wielu etapów. Całość trwa około 15 miesięcy. Oprócz złożenia aplikacji, przejścia rozmów rekrutacyjnych, na chętnych czeka również kilkumiesięczne szkolenie w restauracji. Mimo wyśrubowanych wymagań, chętnych, aby zostać  licencjobiorcą McDonald’s nie brakuje. Co przyciąga przedsiębiorców do dołączenia do sieci?

Franczyza McDonald's daje możliwość prowadzenia własnej działalności w oparciu o solidnego i rzetelnego partnera biznesowego. Ponieważ sama działalność biznesowa niesie ze sobą pewne ryzyko, to warto mieć u boku sprawdzoną globalną markę oraz sprawną organizację biznesową, która to ryzyko w znacznym stopniu minimalizuje. Poza tym zawsze starałem się pracować w najlepszych, a McDonald's bez dwóch zdań jest najlepszą firmą w swojej branży oraz firmą oferującą najlepszą franczyzę na rynku. – mówi Rafał Grzesiuk, jeden z nowych licencjobiorców, który prowadzi obecnie dwie restauracje w miejscu obsługi podróżnych Rogoziniec i Chociszewo.

Na stabilne partnerstwo wskazuje też Karolina Sokół, nowa licencjobiorczyni z Mińska Mazowieckiego: – Prowadzenie restauracji to nasze rodzinne marzenie jeszcze od czasów wymiany studenckiej, kiedy mieliśmy okazję poznawać gastronomię „od kuchni”. Franczyza McDonald’s to możliwość realizacji marzeń przy wsparciu niezwykle silnego partnera. Francyzobiorczyni przyznaje też, że dołączenie do McDonald’s było dla niej wyzwaniem – Moje szkolenie zajęło osiem miesięcy po 100-140 godzin w każdym z nich. Dla takich jak ja, którzy na co dzień realizują się zawodowo to duże wyzwanie ponieważ czas na szkolenie przypada w nocy, weekendami, wieczorami po pracy. Potrzeba dużo determinacji i zaangażowania ze strony kandydata.

Najlepsi z najlepszych

Wysiłek wart jest jednak swojej ceny. Po roku intensywnego szkolenia, podczas którego przedsiębiorca poznaje każdy możliwy aspekt pracy w restauracji, nowo upieczony licencjobiorca otrzymuje klucze do własnego lokalu. Jest to restauracja już w pełni wyposażona, ponieważ McDonald's udziela franczyzy nowym licencjobiorcom wyłącznie na już działające i prowadzone przez siebie restauracje. Jak licencjobiorcy oceniają pierwsze miesiące współpracy?

Jednym słowem: rewelacja! – mówi bez wahania, Sebastian Kwass, który od marca 2018 roku prowadzi swoją restaurację w miejscu obsługi podróżnych w Markuszowie. – W kierowaniu restauracją na pewno jest sporo wyzwań, jednak doświadczenie w zarządzaniu personelem w poprzednich organizacjach oraz program szkoleń oferowany przez McDonald’s dały mi solidny fundament – dodaje.

Solidność i niezawodność to cechy, które podkreśla w swojej wypowiedzi również Waldemar Dziubiński, nowy licencjobiorca z Radomia: – Już na rozmowie kwalifikacyjnej czułem, że zarówno cała firma McDonald’s, jak i ludzie tam pracujący wykazują pełen profesjonalizm. Uczucie to dawało pewnego rodzaju spokój i pewność. Dobrze też rokowało na przyszłą współpracę. I tak po kilku miesiącach mogę to tylko  potwierdzić!

W podobnym tonie swoją współpracę podsumowuje też Rafał Grzesiuk. – Jestem przekonany, że mogę liczyć w każdej sytuacji na pomoc i wiem, że nie zostanę sam z ewentualnymi sytuacjami awaryjnymi. Dla Grzesiuka ważna jest też możliwość dalszego rozwoju – Mam dostęp do narzędzi, które ułatwiają prowadzenie restauracji McDonald's, przeznaczonych zarówno dla korporacji, jak i licencjobiorców. Wiem, że na sukces marki pracuje po stronie korporacji wiele osób, znających się na swojej pracy. A sukces marki, to także mój sukces.

McDonald's Polska rozpoczął działalność w 1992 roku, otwierając pierwszą restaurację w Warszawie. Obecnie działają w Polsce 403 restauracje McDonald’s, które zatrudniają ponad 22 000 osób. 330 z nich to obiekty prowadzone przez 66 licencjobiorców, niezależnych przedsiębiorców działających na podstawie umowy franczyzy  z McDonald’s.

Informacja na temat oferty współpracy z McDonald's znajduje się w naszej bazie systemów sieciowych.

Artykuły które powinny Ci się spodobać

Aktualności
Aktualności
Autor: / Maj 13, 2019
Aktualności
Autor: / Maj 15, 2019

A może te Cię zaciekawią

O tym się mówi
Autor: / Czerwiec 3, 2019
O tym się mówi
O tym się mówi
Autor: / Luty 26, 2019

Prezentacje franczyz



Szkolenia

DLA FRANCZYZODAWCÓW

ZARZĄDZANIE SIECIĄ FRANCZYZOWĄ - 19.06.2019

ROZWÓJ FIRMY POPRZEZ FRANCZYZĘ - 12.06.2019

DLA KANDYDATÓW NA FRANCZYZOBIORCÓW

FRANCZYZA - SPOSÓB NA WŁASNY BIZNES - 05.06.2019

Jak kupić franczyzę

Jak zarządzać franczyzą