Franczyza w Polsce

Autor:
DATA DODANIA: 12 październik 2016
Rośnie liczba franczyzowych lokali Foto: Express Kuchnia Marche.

Foto: Express Kuchnia Marche

Koncept restauracji z jedzeniem na wagę w stałej cenie za 100 g zdobywa szerszą popularność wśród osób myślących o własnym biznesie w gastronomii. Dowodzi tego kolejna sieć lokali, która do końca tego roku planuje otworzyć cztery punkty franczyzowe.

Na polskim rynku gastronomicznym przybywa lokali specjalizujących się w serwowaniu dań na wagę. Ostatnio pisaliśmy o sieci Olimp, która do końca tego roku będzie mieć ponad 50 restauracji (własnych i franczyzowych łącznie).

Imponujące tempo rozwoju ma również sieć restauracji Express Kuchnia Marche, która w ciągu ostatnich miesięcy tego roku planuje otwierać średnio po dwa lokale franczyzowe miesięcznie.

– Jedno z tych otwarć przypada właśnie na dziś (12 października br.). Jest to restauracja partnerska w gdańskiej Galerii Morena. Kolejne lokale franczyzowe pojawią się w Wałbrzychu, Elblągu i Łodzi – mówi nam Ewa Skonieczna-Sarniak, manager ds. marketingu Kuchnia Marche.

Tłumaczy, że dynamiczny rozwój sieci restauracji firma zawdzięcza m.in. wybranemu modelu biznesowemu - franczyzie.

Do współpracy przedsiębiorców przekonuje nasze doświadczenie i koncept, który został zweryfikowany przez rynek. Większość z nich to nowi partnerzy, ale mamy też dwóch franczyzobiorców, którzy prowadzą więcej niż dwa lokale. Do końca tego roku w sieci będzie działać 22 lokali franczyzowych – kontynuuje Ewa Skonieczna-Sarniak.

Express Kuchnia Marche ma też konkretne plany na 2017 rok. Marka znalazła się wśród grona najemców gastronomicznych w centrum handlowo-usługowym Forum Gdańsk. Restauracja w tym nowym obiekcie (centrum zostanie otwarte w 2017 roku) również będzie prowadzona przez franczyzobiorcę.

Express Kuchnia Marche uruchamia swoje lokale właśnie w tego typu lokalizacjach (w centrach i galeriach handlowych). Jak zaznacza Małgorzata Słowik, dyrektor działu leasingu Multi Poland (deweloper Forum Gdańsk), dziś nowoczesne centra handlowe przestały pełnić funkcję jedynie zakupową, a stały się dodatkowo miejscami spotkań, rozrywki i rekreacji, dlatego rola tego typu oferty coraz bardziej zyskuje na znaczeniu. Jej nieodłączną częścią są usługi z segmentu food & beverage.

Express Kuchnia Marche jest innowacyjnym konceptem na polskim rynku gastronomicznym, charakteryzującym się kunsztem kulinarnym, jak i aranżacyjnym. Oferuje dania kuchni świata, ma też strefę kawiarniano-cukierniczą (wyrób własny). Minimalna kwota inwestycji w lokal franczyzowy wynosi 350 tys. zł.

Artykuły które powinny Ci się spodobać

Aktualności
Autor: / Czerwiec 14, 2019
Aktualności
Autor: / Październik 22, 2019
Aktualności

A może te Cię zaciekawią

O tym się mówi
Autor: / Sierpień 26, 2019
Własny Biznes
Autor: / Listopad 12, 2019
Własny Biznes
Autor: / Sierpień 8, 2019

Prezentacje franczyz



Szkolenia

DLA FRANCZYZODAWCÓW

ZARZĄDZANIE SIECIĄ FRANCZYZOWĄ - 03.12.2019

ROZWÓJ FIRMY POPRZEZ FRANCZYZĘ - 26.11.2019

DLA KANDYDATÓW NA FRANCZYZOBIORCÓW

FRANCZYZA - SPOSÓB NA WŁASNY BIZNES - 19.11.2019

Jak kupić franczyzę

Jak zarządzać franczyzą