Przykładają wagę do smaku
DATA DODANIA: 12 październik 2016
Koncept restauracji z jedzeniem na wagę w stałej cenie za 100 g zdobywa szerszą popularność wśród osób myślących o własnym biznesie w gastronomii. Dowodzi tego kolejna sieć lokali, która do końca tego roku planuje otworzyć cztery punkty franczyzowe.
Na polskim rynku gastronomicznym przybywa lokali specjalizujących się w serwowaniu dań na wagę. Ostatnio pisaliśmy o sieci Olimp, która do końca tego roku będzie mieć ponad 50 restauracji (własnych i franczyzowych łącznie).
Imponujące tempo rozwoju ma również sieć restauracji Express Kuchnia Marche, która w ciągu ostatnich miesięcy tego roku planuje otwierać średnio po dwa lokale franczyzowe miesięcznie.
– Jedno z tych otwarć przypada właśnie na dziś (12 października br.). Jest to restauracja partnerska w gdańskiej Galerii Morena. Kolejne lokale franczyzowe pojawią się w Wałbrzychu, Elblągu i Łodzi – mówi nam Ewa Skonieczna-Sarniak, manager ds. marketingu Kuchnia Marche.
Tłumaczy, że dynamiczny rozwój sieci restauracji firma zawdzięcza m.in. wybranemu modelu biznesowemu - franczyzie.
– Do współpracy przedsiębiorców przekonuje nasze doświadczenie i koncept, który został zweryfikowany przez rynek. Większość z nich to nowi partnerzy, ale mamy też dwóch franczyzobiorców, którzy prowadzą więcej niż dwa lokale. Do końca tego roku w sieci będzie działać 22 lokali franczyzowych – kontynuuje Ewa Skonieczna-Sarniak.
Express Kuchnia Marche ma też konkretne plany na 2017 rok. Marka znalazła się wśród grona najemców gastronomicznych w centrum handlowo-usługowym Forum Gdańsk. Restauracja w tym nowym obiekcie (centrum zostanie otwarte w 2017 roku) również będzie prowadzona przez franczyzobiorcę.
Express Kuchnia Marche uruchamia swoje lokale właśnie w tego typu lokalizacjach (w centrach i galeriach handlowych). Jak zaznacza Małgorzata Słowik, dyrektor działu leasingu Multi Poland (deweloper Forum Gdańsk), dziś nowoczesne centra handlowe przestały pełnić funkcję jedynie zakupową, a stały się dodatkowo miejscami spotkań, rozrywki i rekreacji, dlatego rola tego typu oferty coraz bardziej zyskuje na znaczeniu. Jej nieodłączną częścią są usługi z segmentu food & beverage.
Express Kuchnia Marche jest innowacyjnym konceptem na polskim rynku gastronomicznym, charakteryzującym się kunsztem kulinarnym, jak i aranżacyjnym. Oferuje dania kuchni świata, ma też strefę kawiarniano-cukierniczą (wyrób własny). Minimalna kwota inwestycji w lokal franczyzowy wynosi 350 tys. zł.
Artykuły które powinny Ci się spodobać
A może te Cię zaciekawią

O czym pamiętać otwierając salon kosmetyczny? - praktyczne wskazówki
Jak kupić franczyzę
- Co to jest franczyza (franchising) i systemy sieciowe?
- Franczyza, czyli biznesowe małżeństwo
- Słownik pojęć
- Cechy jakie powinien posiadać franczyzobiorca
- Pytania jakie należy zadać franczyzodawcy
- Jak zweryfikować pakiet franczyzowy?
- Odkrywanie prawdy o franczyzodawcy
- Przyczyny porażek franczyzodawców
- Umowa franczyzy
- Za i przeciw założeniu własnej działalności gospodarczej
- Jak zarejestrować własną firmę
- Jak napisać biznes plan
- Zalety i wady franczyzy
Jak zarządzać franczyzą
- Jak wybrać model rozwoju we franczyzie?
- 5 kroków prowadzących do sprzedania franczyzy
- Znaczenie marki i know-how we franczyzie
- Szybki test dla przyszłego franczyzodawcy
- Przyczyny porażek franczyzodawców
- Pięć błędów świeżaka
- Czego brakuje w ofertach franczyzodawców?
- Biznesy niefranczyzowalne
- Jak zostać franczyzodawcą
- Rekrutacja kandydatów na franczyzobiorców
- Opracowanie i sprzedaż pakietu franczyzowego
- Tworzenie podręcznika operacyjnego
- Aspekty finansowe działalności systemu franczyzowego
- Etapy rozwoju systemu franczyzowego
- Jak zbudować jednostki pilotażowe?
- Czy Twój pomysł na biznes powinien zostać rozwinięty poprzez franczyzę?
- Czy Twój istniejący biznes może rozwijać się poprzez franczyzę?
- Czy Twój pomysł na biznes nadaje się do rozwijania poprzez franczyzę?
- Dlaczego warto tworzyć system franczyzowy (franchisingowy)?
- Słownik pojęć
- Co powinna zawierać umowa franczyzy?
- Jak pozyskać franczyzobiorców?