Do kiosków i salonów prasowych trafił najnowszy, już 12. numer magazynu Franczyza&Biznes. Na naszej stronie można go kupić również w wersji elektronicznej. A co w magazynie? Analizujemy polski rynek gastronomiczny, prognozujemy jakie biznesy mają przyszłość, mówimy jak zostać restauratorem i dlaczego alergicznie reagujemy na telesprzedaż, radzimy skąd wziąć pieniądze na własny biznes i jak nie zbankrutować.
W najnowszym numerze:
RAPORT NUMERU: Czy serwowanie jedzenia to dobry biznes? Dobrze prowadzona restauracja może być biznesem na lata a wręcz pokolenia. Z drugiej jednak strony zawsze warto przypominać, że branża gastronomiczna jest niezwykle wymagająca.
TEMAT NUMERU: Przewidzieć biznes przyszłości. Większość wizji przyszłości, również tych dotyczących biznesu, ma to do siebie, że się nie sprawdza. Czy ma to więc równie duże znaczenie co wróżenie z fusów?
Internet zmienia sieci drogeryjne - do niedawna o sytuacji na rynku kosmetyków w Polsce decydowały dyskonty i sieci drogeryjne. Jednak coraz bardziej na znaczeniu zyskuje sprzedaż przez Internet.
Telesprzedaż po polsku - alergia na telesprzedaż niebezpiecznie wzrasta. Niebezpiecznie dla branży, która ma duży potencjał rozwoju.
Deregulacja zawodu pośrednika dobra dla branży? Sprawdziliśmy jak wygląda sytuacja agencji nieruchomości rok po wprowadzeniu deregulacji zawodu pośrednika w obrocie nieruchomościami.
Sieci spożywcze chcą smakować tradycją - Sieci sklepów spożywczych z produktami regionalnymi chcą wypełnić niszę zapotrzebowania na żywność lepszej jakości.
Duże miasta wracają do łask - W tym roku 40% podaży powierzchni w centrach handlowych trafi na rynki w głównych aglomeracjach.
Cierpliwość i chłodna analiza - o innowacyjności w biznesie i o tym w jaki sposób skutecznie rywalizować z monopolistą rozmawiamy z Rafałem Brzoską, prezesem Grupy Integer.pl.
Jak zostać restauratorem? Największym błędem wielu restauratorów jest to, że chcą realizować swoje marzenie a nie zaspokajać potrzeby klientów.
Czy gastronomia na światowym rynku się zmienia? Wszystkie największe sieci gastronomiczne wywodzą się oczywiście z USA. Umiejętne zarządzanie umożliwiło im zdobycie także innych rynków.
Skąd wziąć pieniądze na własny biznes? Podpowiadamy gdzie w tym roku udać się po pieniądze na rozkręcenie własnego biznesu.
Jak nie zbankrutować? Wystarczy pamiętać o kilku prostych krokach, które mogą zapobiec katastrofie biznesowej.
Etapy budowy systemu franczyzowego. Etap rozwoju, na którym znajduje się system franczyzowy jest w głównej mierze uzależniony od ilości działających w sieci placówek.
Co przeszkadza w otwarciu biznesu franczyzowego? Co najbardziej odstrasza franczyzobiorców? Długość trwania umowy, a może konieczność dzielenia się zyskiem z dawcą licencji?
Prawo ochrony konkurencji - warto znać, warto przestrzegać. Prawo ochrony konkurencji i konsumentów jest jedną z tych dziedzin prawa, która jest wciąż niedoceniana bądź nawet nieznana.
Franczyzobiorcy na imprezie integracyjnej. Imprezy integracyjne to część codziennej pracy większości firm rozwijających się we franczyzie.
Oprócz tego czeka na Was zestaw najważniejszych informacji z rynku franczyzowego, garść porad biznesowych i prawnych. A na koniec spécialité de la maison - baza 135 sprawdzonych systemów franczyzowych.
Magazyn Franczyza&Biznes jest już w kioskach i salonach prasowych. Polecamy też tańsze i bardziej ekologiczne wydanie elektroniczne - dostępne w naszym sklepie.