Do kiosków i salonów prasowych trafił najnowszy, już 12. numer magazynu Franczyza&Biznes. Na naszej stronie można go kupić również w wersji elektronicznej. A co w magazynie? Analizujemy polski rynek gastronomiczny, prognozujemy jakie biznesy mają przyszłość, mówimy jak zostać restauratorem i dlaczego alergicznie reagujemy na telesprzedaż, radzimy skąd wziąć pieniądze na własny biznes i jak nie zbankrutować.
W najnowszym numerze:
- RAPORT NUMERU: Czy serwowanie jedzenia to dobry biznes? Dobrze prowadzona restauracja może być biznesem na lata a wręcz pokolenia. Z drugiej jednak strony zawsze warto przypominać, że branża gastronomiczna jest niezwykle wymagająca.
- TEMAT NUMERU: Przewidzieć biznes przyszłości. Większość wizji przyszłości, również tych dotyczących biznesu, ma to do siebie, że się nie sprawdza. Czy ma to więc równie duże znaczenie co wróżenie z fusów?
- Internet zmienia sieci drogeryjne - do niedawna o sytuacji na rynku kosmetyków w Polsce decydowały dyskonty i sieci drogeryjne. Jednak coraz bardziej na znaczeniu zyskuje sprzedaż przez Internet.
- Telesprzedaż po polsku - alergia na telesprzedaż niebezpiecznie wzrasta. Niebezpiecznie dla branży, która ma duży potencjał rozwoju.
- Deregulacja zawodu pośrednika dobra dla branży? Sprawdziliśmy jak wygląda sytuacja agencji nieruchomości rok po wprowadzeniu deregulacji zawodu pośrednika w obrocie
nieruchomościami. - Sieci spożywcze chcą smakować tradycją - Sieci sklepów spożywczych z produktami regionalnymi chcą wypełnić niszę zapotrzebowania na żywność lepszej jakości.
- Duże miasta wracają do łask - W tym roku 40% podaży powierzchni w centrach handlowych trafi na rynki w głównych aglomeracjach.
- Cierpliwość i chłodna analiza - o innowacyjności w biznesie i o tym w jaki sposób skutecznie rywalizować z monopolistą rozmawiamy z Rafałem Brzoską, prezesem Grupy Integer.pl.
- Jak zostać restauratorem? Największym błędem wielu restauratorów jest to, że chcą realizować swoje marzenie a nie zaspokajać potrzeby klientów.
- Czy gastronomia na światowym rynku się zmienia? Wszystkie największe sieci gastronomiczne wywodzą się oczywiście z USA. Umiejętne zarządzanie umożliwiło im zdobycie także innych rynków.
- Skąd wziąć pieniądze na własny biznes? Podpowiadamy gdzie w tym roku udać się po pieniądze na rozkręcenie własnego biznesu.
- Jak nie zbankrutować? Wystarczy pamiętać o kilku prostych krokach, które mogą zapobiec katastrofie biznesowej.
- Etapy budowy systemu franczyzowego. Etap rozwoju, na którym znajduje się system franczyzowy jest w głównej mierze uzależniony od ilości działających w sieci placówek.
- Co przeszkadza w otwarciu biznesu franczyzowego? Co najbardziej odstrasza franczyzobiorców? Długość trwania umowy, a może konieczność dzielenia się zyskiem z dawcą licencji?
- Prawo ochrony konkurencji - warto znać, warto przestrzegać. Prawo ochrony konkurencji i konsumentów jest jedną z tych dziedzin prawa, która jest wciąż niedoceniana bądź nawet nieznana.
- Franczyzobiorcy na imprezie integracyjnej. Imprezy integracyjne to część codziennej pracy większości firm rozwijających się we franczyzie.
Oprócz tego czeka na Was zestaw najważniejszych informacji z rynku franczyzowego, garść porad biznesowych i prawnych. A na koniec spécialité de la maison - baza 135 sprawdzonych systemów franczyzowych.
Magazyn Franczyza&Biznes jest już w kioskach i salonach prasowych. Polecamy też tańsze i bardziej ekologiczne wydanie elektroniczne - dostępne w naszym sklepie.